Bezglutenowe, wegańskie ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Pyszne, idealne na Wielkanoc! :)


Składniki:
300 g mąki z ciecierzycy
3 łyżki masła orzechowego (ja użyłam Primavika z prażonych migdałów)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
ksylitol
szczypta soli
2 łyżki oleju kokosowego
2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego

Do dekoracji:
daktyle, migdały, suszona żurawina, sezam

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z masłem orzechowym, kakao, ksylitolem, olejem i mlekiem. Kruszymy czekoladę i dodajemy do masy, następnie dodajemy proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do keksówki. Dekorujemy daktylami, migdałami i suszoną żurawiną.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem. Zostawiamy do ostygnięcia.




0 komentarze:

Prześlij komentarz