Muffiny czekoladowo-gryczane!

Nie ukrywam, że nie jestem mistrzem kulinarnym. Nie zliczę ile razy próbowałam coś zrobić/ upiec/ ugotować i okazywało się, że mam dwie lewe ręce. Takie życie, ale próbowałam dalej ;)

Okazało się, że MUFFINKI to jest to z czym daję radę! (juhu) 

Niewątpliwą ich zaletą jest to, że są banalnie proste do zrobienia, oraz mega szybkie! Idealne dla tych wiecznie zapracowanych, nie mających na nic czasu, oraz nie mających wybitnego talentu do skomplikowanych potraw ;) 

Jako pierwszy wpis i przepis zarazem, prezentuję genialne muffinki czekoladowo-gryczane z powidłami bez cukru! Do tego są bezglutenowe i wegańskie :) 



Składniki: 
350 g mąki gryczanej
350 ml mleka sojowego
10 łyżek powideł śliwkowych bez cukru od teściowej :)
garść rodzynek
gorzka czekolada
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ksylitolu 
3 łyżki kakao

Przygotowanie: 
Mąkę gryczaną, mleko sojowe, powidła śliwkowe, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy rodzynki i pokruszoną gorzką czekoladę, oraz olej kokosowy, dalej mieszamy na jednolitą masę :) 
Następnie do wysokości 1/3 foremki (polecam silikonowe) wlewamy masę, dodajemy łyżeczkę powideł i 1/2 kostki gorzkiej czekolady (jako środek), następnie dolewamy masę do końca krawędzi foremek. 
Do nagrzanego piekarnika wkładamy muffinki i pieczemy w 180 st. (termoobieg), przez 25-30 minut (po 20-25 min warto sprawdzić jak się mają i ewentualnie przetrzymać jeszcze 5 minut ;)).
Wystawić do ostygnięcia! 

Smacznego! :) 



(Polecam jeść je lekko podgrzane w mikrofali - na 10-15 sekund ;))

0 komentarze:

Prześlij komentarz