Piernik piekłam trzy razy, ponieważ szybko znikał z talerzy ;)
Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
dowolne bakalie (ja miałam pod ręką tylko orzechy włoskie)
3 łyżki karobu lub kakao
1/2 szklanki ksylitolu
4 łyżki oleju kokosowego (lub innego. Ja miałam ten pod ręką)
opcjonalnie wiórki kokosowe, orzechy, suszona żurawina etc do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Masę wylewamy do silikonowej formy i pieczemy w 190 st, bez termoobiegu, przez 45-50 minut. Zostawiamy do ostygnięcia i gotowe!
Jeden jest bardzo wypasiony ;)
1 komentarze:
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
Prześlij komentarz