W planach miało być ciasto kokosowe, w międzyczasie zmieniła się koncepcja i wyszedł... KOKOSOWO-CZEKOLADOWY DESER LODOWY Z CIECIERZYCY! Nie wierzycie, że może być dobry? Jest zajebisty! Najlepsze lody świata :)
Składniki:
- Biała warstwa:
Puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Łyżeczka agar-agar
3 łyżki ksylitolu (więcej/mniej w zależności od upodobań)
Opcjonalnie: wiórki kokosowe, rodzynki, nasiona goji, wanilia etc
- Ciemna warstwa:
Puszka ciecierzycy
5 łyżek kakao (więcej/mniej w zależności od upodobań)
3 łyżki ksylitolu (więcej/mniej w zależności od upodobań)
0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe, agar-agar, ksylitol i ewentualnie inne składniki (wiórki, rodzynki itp) miksujemy na gładką masę, wlewamy do miski i wkładamy na 20 minut do lodówki, żeby zgęstniało.
Ciecierzycę opłukujemy i miksujemy na gładką masę, dosypujemy kakao, ksylitol i wodę i miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Następnie wlewamy ciemną warstwę do silikonowej foremki, a na nią wlewamy warstwę białą.
Całość wkładamy do zamrażalnika na około 24 godziny.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz