Sernik gryczany bez glutenu i cukru

Lubicie sernik? Oto lekka i pyszna propozycja na każdą okazję! :)


Składniki:

Spód
Pół szklanki mąki gryczanej
150 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam Primavika bez soli i cukru)

Masa
600 g twarogu do sernika
ksylitol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki agar-agar
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki bezglutenowej do wypieków
suszona żurawina

Polewa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ksylitol lub daktyle

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy spód. Mąkę gryczaną mieszamy z mlekiem sojowym, proszkiem do pieczenia, kakao, ksylitolem, olejem i masłem orzechowym. Wszystko dokładnie mieszamy odstawiamy.

Następnie bierzemy się za masę. Twaróg mieszamy z ksylitolem, agarem, olejem, mąką, dodajemy suszoną żurawinę. Odstawiamy.

Do prostokątnej formy wlewamy spód i dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie wlewamy masę twarogową. Również dokładnie rozsmarowujemy.

Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu.

Następnie przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w rondelku, lub w mikrofali, dodajemy ksylitol lub zmiksowane daktyle. Jak sernik się upiecze, wylewamy polewę na wierzch i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, chowamy do lodówki, żeby masa się jeszcze "skleiła". Gotowe :)





1 komentarze:

Ewa (lifegoodmorning) pisze...
28 kwietnia 2015 15:49

Kochana przekonałaś mnie już przy składnikach, a nawet tytule. Na pewno zrobię.

Prześlij komentarz