Składniki:
Spód
Pół szklanki mąki gryczanej
150 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam Primavika bez soli i cukru)
Masa
600 g twarogu do sernika
ksylitol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki agar-agar
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki bezglutenowej do wypieków
suszona żurawina
Polewa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ksylitol lub daktyle
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy spód. Mąkę gryczaną mieszamy z mlekiem sojowym, proszkiem do pieczenia, kakao, ksylitolem, olejem i masłem orzechowym. Wszystko dokładnie mieszamy odstawiamy.
Następnie bierzemy się za masę. Twaróg mieszamy z ksylitolem, agarem, olejem, mąką, dodajemy suszoną żurawinę. Odstawiamy.
Do prostokątnej formy wlewamy spód i dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie wlewamy masę twarogową. Również dokładnie rozsmarowujemy.
Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu.
Następnie przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w rondelku, lub w mikrofali, dodajemy ksylitol lub zmiksowane daktyle. Jak sernik się upiecze, wylewamy polewę na wierzch i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, chowamy do lodówki, żeby masa się jeszcze "skleiła". Gotowe :)
Spód
Pół szklanki mąki gryczanej
150 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego (ja użyłam Primavika bez soli i cukru)
Masa
600 g twarogu do sernika
ksylitol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki agar-agar
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki bezglutenowej do wypieków
suszona żurawina
Polewa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ksylitol lub daktyle
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy spód. Mąkę gryczaną mieszamy z mlekiem sojowym, proszkiem do pieczenia, kakao, ksylitolem, olejem i masłem orzechowym. Wszystko dokładnie mieszamy odstawiamy.
Następnie bierzemy się za masę. Twaróg mieszamy z ksylitolem, agarem, olejem, mąką, dodajemy suszoną żurawinę. Odstawiamy.
Do prostokątnej formy wlewamy spód i dokładnie i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie wlewamy masę twarogową. Również dokładnie rozsmarowujemy.
Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu.
Następnie przygotowujemy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w rondelku, lub w mikrofali, dodajemy ksylitol lub zmiksowane daktyle. Jak sernik się upiecze, wylewamy polewę na wierzch i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, chowamy do lodówki, żeby masa się jeszcze "skleiła". Gotowe :)
1 komentarze:
Kochana przekonałaś mnie już przy składnikach, a nawet tytule. Na pewno zrobię.
Prześlij komentarz